Pusula ile Kıble Bulma

Pusula yardımıyla kıble yönünüzü doğru ve hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Pusulaya konumunuza ait kıble açısını uygulayarak kıble yönünüzü öğrenebilirsiniz. Manyetik pusula kullanımı ve kıble açısının pusulaya uygulanması konusunda bazı temel konuların bilinmesi gerekir.
Pusula nasıl kullanılır?
pusula ile kıble bulmaDünyanın manyetik alanı pusulanın manyetik iğnesinin bir tarafını kuzeye diğer tarafını güneye doğru çekmektedir. Dünyanın oluşumundan gelen mekaniği sebebiyle pusulanın renkli iğnesi daima kuzeyi göstermektedir. Buradan hareketle diğer yönler kolayca bulunur. Buradan hareketle pusulanın renkli ucu kuzeyi, tersi istikamet güneyi gösterir. Böylece pusula iğnesinin sol tarafı batıyı, sağ tarafı ise doğuyu işaret eder.
Biraz öncede belirtildiği üzere pusula manyetik bir alet olduğundan etrafındaki metal cisimlerden etkilenmektedir. Manyetik alan oluşturan ve metal içeren tüm cisimler pusula iğnesini saptırabilir. Örneğin, bilgisayar, cep telefonu, televizyon, mıknatıs, metal saat veya metal aksesuarlar gibi tüm metal cisimler ile manyetik alan oluşturan aletler pusulayı etkiler. Dolayısıyla pusula bu cisimlerden uzakta kullanılmalıdır.
Pusula yardımıyla kıble yönünü nasıl buluruz?
Evvela pusula ile kıble yönünüzü belirlemek için yaşadığınız şehir veya konumunuza ait kıble açısına ihtiyacınız vardır. Sitemizde size gerçek kuzeye göre kıble açısının yanısıra pusula için kıble açısı verilmektedir. Bulunduğunuz yerin gerçek kuzeyi (haritanın kuzeyi) ile manyetik kuzeyi (manyetik pusula kuzeyi) arasında belli bir oranda manyetik sapma oluşabilir. Harita gibi araçları kullanacaksanız konumunuza ait kıble açısını kullanın. Fakat pusula kullanarak kıble yönünüzü bulmak istiyorsanız sitede size verilen "Pusula için Kıble Açısı" değerini kullanmalısınız. Sitemizden bulunduğunuz konumun 'Pusula Kıble Açısı'nı bir kenara not alınız. Pusula ile hassas şekilde kıble yönünü bulmak için aşağıdaki adımları uygulayınız.
pusulayla kıble yönü bulma- Pusula ile sağlıklı sonuç elde edebilmek için elde veya mümkünse masa gibi düz bir alanda yere paralel tutunuz. Pusulanın renkli ibresi her zaman manyetik kuzeyi göstermektedir. Pusula ibresi hareketsiz kaldığında renkli ucu kuzeyi göstermektedir. Şimdi hassas şekilde kıble yönünü bulmak için pusula ibresi ile pusula bileziğindeki N (kuzey) kesişmesi gerekmektedir. Bunun için koyu/renkli pusula ibresi pusula bileziğindeki N ile çakışına kadar pusulanızı çeviriniz. Pusula iğnesi ile pusula yuvasındaki N çakıştığında diğer adımı uygulayın.
istanbul kıble yönü açısı- Şimdi de bulunduğumuz şehir veya konuma ait 'Pusula için Kıble Açısı' derecesini, pusula bileziğindeki N den itibaren saat yönünde bulunuz. Pusula için kıble açısının dışa doğru gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür. Örnek olarak İstanbul'un pusula için kıble açısı 146 derecedir. Pusula ibresi ile bilezikteki N çakıştırıldıktan sonra N'den itibaren saat yönünde 146 derecenin gösterdiği yönü bulalım. İşte sizin eviniz, işyeriniz veya açık alanda iseniz bulunduğunuz konumun hassas şekilde kıble ciheti o yöndür.
Dünyanın manyetik alanının farklı konumlarda değişmesi neticesinde 'sapma hatası' ortaya çıkabilmektedir. Bunu aşmak için biz kullanıcılarımıza hem gerçek kuzeye göre kıble açısını hem de manyetik sapma derecesini dikkate alarak pusula için kıble açısını sunmaktayız. Pusulanın ikinci mahzurlu yönü, metallerin olduğu yerlerde görülen 'değişme hatası'dır. Pusulanın olduğu yerde çok fazla miktarda demir veya metal cisimlerin olması pusulayı şaşırtabilmekte ve doğru sonuç almamıza engel olabilmektedir. Metal olmayan, doğal ortamlarda ölçüm yaparak da bunu aşmanız mümkündür. Uçak ve gemi gibi araçlarda sallanmadan dolayı 'dönme hatası' ile de karşılaşılabilmektedir. Jiroskoplu pusulalar ile de bunu aşmak mümkün olabilmektedir. Bu hususlara dikkat edilerek ölçüm yaptığınızda pusula ile en doğru ve hassas kıble yönünü alabileceğinizi not edelim.

Yorumlar Yap

Up